Держпродспоживслужба розпочала контроль за дотриманням ринками вимог протиепідемічних заходів, встановлених головним державним санітарним лікарем України
Про це повідомляється на сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Так, на виконання постанови КМУ від 11 березня 2020 року № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами), та доручення Прем’єр-міністра України від 27 квітня 2020 року № 17721/0/1-20 Держпродспоживслужба розпочала роботу щодо контролю дотримання агропродовольчими ринками протиепідемічних заходів, встановлених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 27 квітня 2020 року № 14 «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках».
У службі зазначають, що відповідно до рішення Уряду функціонування агропродовольчих ринків, як операторів ринку харчових продуктів відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», можливе виключно за умови дотримання вимог щодо протиепідемічних заходів, встановлених головним державним санітарним лікарем України.
Крім того повідомляється, що Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів протягом дії карантину забезпечуватиме проведення щоденних позапланових перевірок дотримання агропродовольчими ринками вимог щодо протиепідемічних заходів, встановлених головним державним санітарним лікарем України.
Разом з цим, головним державним санітарним лікарем України було розроблено та затверджено перелік вимог щодо протиепідемічних заходів протидії коронавірусної хвороби COVID-19 при здійсненні торгівлі харчовими продуктами та агропродовольчих ринках.
Зокрема:
- наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
- допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
- проходження безконтактного температурного скринінгу;
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
- відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
- забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
- агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.