Які продукти найчастіше фальсифікують в Україні?

В Україні найчастіше підробляють вершкове масло і згущене молоко, замінюючи в них молочний жир на рослинний, варену ковбасу і сосиски, замінюючи м'ясо соєю, а також сири. Про це повідомив голова Правління "Науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз ТЕСТ" Валентин Безрукий у коментарі кореспонденту УНН.

"Вершкове масло та згущене молоко- це одні з найбільш фальсифікованих продуктів", - зазначив експерт.

За його словами, на сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити виробництво і зробити рентабельний продукт, оскільки молочний жир - досить дорогий компонент молочних продуктів, відповідно, більш високожирні продукти фальсифікуються частіше. 

У той же час, звичайне молоко - як однокомпонентний продукт - не фальсифікують, не було зафіксовано випадків фальсифікату в йогуртах, мало фальсифікату серед представленої на ринку сметани, проте кефір часто не є таким через відсутність кефірних дріжджів. Під виглядом кефіру, як уточнив експерт, в Україні все частіше продають звичайний йогурт. 

Серед ковбасних виробів експерт виділив варену ковбасу і сосиски, технологія виготовлення яких дозволяє масово замінювати м'ясо в продукті іншою, більш дешевою, сировиною, з такими ж смаковими якостями.

Крім того, за його словами, досить часто фальсифікуються тверді сири - включаючи ті, що продаються в великих супермаркетах. "Є ряд виробників, які просто на цьому (на виробництві фальсифікату) спеціалізуються", - уточнив В. Безрукий. При цьому він додав, що більш дорогі сорти сиру фальсифікуються частіше, ніж дешевші - такі, як, наприклад, моцарелла.

При цьому він пояснив, що чим складніше продукт і чим більше в його складі компонентів, тим легше його фальсифікувати. Наприклад, більш висококласне м'ясо замінити більш низькоякісним або взагалі - м'ясом іншої тварини. Крім того, більш доцільно для виробника фальсифікувати ті продукти, у яких компоненти дорожчі, проте які користуються щоденним попитом, - це, в основному, молочні продукти. 

За даними Держпродспоживслужби, в українських супермаркетах дуже часто продають м'ясні продукти, фактичний склад яких не відповідає змісту маркування.

Джерело: УНН

Схожі публікації

Галерея (відео/фото)