ЗРОСТАННЯ ЦІН: у лютому подорожчали 70% продуктів

Найбільше зросла вартість м’яса, яке по прогнозам ще буде дорожчати.

У лютому в Україні подорожчали понад 70% соціальних продуктів. Насамперед м’ясо та овочі із так званого борщового набору.

Про це повідомив глава Української асоціації постачальників торговельних мереж ОлексійДорошенко на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, топ-5 продуктів, вартість яких у гривні в лютому зросла найбільше, такий: яловичина, м’який сир, варена ковбаса, риба та буряк.

Так, яловичина додала в ціні 3,2 гривні й кілограм її нині коштує у середньому 120,4 гривні. М’який сир здорожчав на 1,9 гривні. Його середній цінник – 90,9 гривні. Вартість вареної ковбаси зросла на 1,2 гривні. Її середня ціна – 83,8 гривні. Морожена риба додала в ціні 1,1 гривні й коштує 67,6 гривні. Буряк здорожчав на 1 гривню. Його середній цінник – 8 гривень.

Стосовно ж зростання вартості у відсотковому еквіваленті, топ-5 продуктів такий: капуста, буряк, морква, картопля та яблука.

Лідером є білокачанна з 18% і середньою ціною 5,9 гривні за кілограм. Буряк збільшився в ціні на 14%. Нині його середня ціна складає 8,1 гривні. Морква додала 10% й коштує 7,9 гривні. Картопля здорожчала на 8% – її середній цінник 6,9 гривні. Вартість яблук зросла на 4% і складає наразі в середньому 18,2 гривні.

Дорошенко зауважив, що в березні ситуація з цінами дещо стабілізувалася. Проте квітень готує українцям нові випробовування на тлі можливої девальвації гривні й підняття мінімальної заробітної платні. Зокрема, за його словами, продовжить невпинно зростати в ціні м’ясо, особливо найдорожчі сорти кожного його виду.

 

Схожі публікації

Галерея