У МОЗ нагадали правила поводження з продуктами та посудом після підтоплення, внаслідок підриву Каховської ГЕС

Дата: 18.06.2023 12:43

Рівень води у затоплених вналідок підриву Каховської ГЕС населених пунктах поступово починає знижуватися і у затоплених квартирах, будинках чи підвалах могли залишитися харчові продукти, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити? Які з них можна вживати, а які краще викинути?

У МОЗ зауважують, що передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання і якщо є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу не варто цього робити!

Потрібно позбутися продуктів:

  • з незвичним запахом, кольором чи текстурою
  • у звичайній, не захищеній від води, упаковці
  • у картонній упаковці
  • з негерметичною кришкою
  • консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
  • консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки

Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.

Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:

  • вимити все гарячою водою з мийним засобом
  • промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
  • облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо

Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:

  • видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
  • очистіть поверхню від бруду та мулу
  • помийте упаковки гарячою мильною водою
  • ополосніть її чистою безпечною водою
  • промийте окропом
  • додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
  • ці консерви потрібно спожити якомога швидше

Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно.

1