2023 — рік виживання розважального бізнесу та чи вплине це на результати 2024-го?

Дата: 27.01.2024 20:57

Дирекція Всеукраїнської Комісії Гемблінгу опублікувала результати минулого року гральної галузі в країні. Огляд висвітлив нові законодавчі ініціативи, які створюють труднощі для галузі, виділив проблеми взаємодії з монетарними структурами, інші ключові аспекти.

Складні часи розважальної сфери

Вислів — Що не вбиває нас, робить сильнішими, чудово описує обставини, в якій функціонував легальний ринок азартних ігор держави у 2023 р. У певному сенсі це позитивно, тому що виклики, труднощі сприяють загартуванню, збільшуючи адаптивність бізнесу, роблячи його більш стійким до великих, непередбачуваних потрясінь. У 2023 році законні учасники азартних ігор значною мірою проявили ці якості. Підтвердженням слугує безперешкодне відвідування гемблерами сервісного майданчика Globalunitygroup для безплатної гри на тайтлах.

Сміливо можна стверджувати, що українська гральна індустрія перебуває в періоді особливо важких випробувань. Це не стосується тільки подолання реальних викликів, пов'язаних із військовими діями. Крім істотного скорочення бізнесу, збитків активів, відтоку відвідувачів, наведена галузь стикається з кількома істотними перешкодами:

  • Ліцензовані азартні оператори стикаються із сильним тиском нелегальних учасників, особливо у сфері лотерей, де не відбувається сплата обов'язкових ліцензійних зборів.
  • Координатори азартних розваг натрапляють на труднощі у спілкуванні з банками, які, турбуючись про присутність нелегальних операторів національного ринку, утримуються від проведення транзакцій, навіть якщо вони надходять від ліцензованих респондентів.
  • Необхідні зміни в податковому законодавстві, і проблемою залишаються питання величини податкових ставок.

На поточний момент не встановлено чітких визначень таких термінів, як виграші, GGR – валовий ігровий дохід, інші платежі, які мають бути сплачені організаторами азартних ігор.

Невідповідність законодавства

З жалем зазначається, що нові правові ініціативи стають перепоною, ускладнюють умови становлення грального бізнесу. Особливо проєкт закону 10-101, висунутий Комітетом ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, значно посилює регулювання учасникам азартної індустрії.

Правовий акт є завершенням зусиль депутатів зі створення регулювальних чинників, які можуть призвести до примусового зникнення легальної азартної індустрії, водночас повертаючи контроль над ринком у руки нелегальних операторів. Результатом стане відтік ліцензованих учасників українського ринку і збільшення частки нелегальних операторів.

У разі справжнього інтересу держави до довгострокового розвитку індустрії та максимізації вигод, ці проблеми слід вирішувати невідкладно.