У Міноборони посилили перевірку польових наборів продуктів для Збройних сил України. Щоб військові на передовій отримували сухпайки належної якості було запроваджено багаторівневу систему контролю за їх постачанням.
Про це повідомили у МОУ.
Так, згідно з новими правилами, державні контракти на постачання сухпайків передбачають обов’язковий контроль у ветлабораторіях усіх його складових. Це стосується як перших і других страв, так і додаткових продуктів.
Після лабораторних випробувань постачальники отримують дозвіл на комплектування пайків. Надалі проводиться дегустація готових страв та оцінка їх харчової якості.
Наступний етап – приймання партій пайків на об’єднаних центрах забезпечення ЗСУ. Його здійснює спеціальна комісія у складі фахівців Центрального управління контролю якості (ЦУКЯ), Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, закупівельної агенції Міноборони «Державний оператор тилу», Командування сил Логістики та представників фірми-постачальника.
З кожної партії відбирається певна кількість ящиків, які розкривають для перевірки комплектності складових та наявності протоколів випробувань на кожне найменування продукції. Виявлені під час контролю невідповідності оперативно усувають.
«Запроваджена система контролю спрямована на те, щоб до війська надходили лише якісні продукти. Виявлені невідповідності змушують постачальників покращувати складові сухпайків, що позитивно впливає на їх якість», – зазначив заступник міністра оборони України бригадний генерал юстиції Сергій Мельник.
Партії пайків, у яких виявили порушення, не приймаються та повертаються назад постачальнику для усунення недоліків.
Як зазначили у МОУ, серед найпоширеніших невідповідностей вимогам – нестача або надлишок окремих складових, порушення герметичності або виявлення продуктів, які не проходили випробування. Найбільше виявлених порушень стосувалися якості м’яса у перших та других стравах.