Майже кожна людина, незалежно від віку та стану здоров’я стикалась із неприємними симптомами: печінням в горлі або за грудиною. Провокує цей стан:
- жирна їжа;
- смажене;
- гострі продукти;
- алкоголь;
- солодкі газовані напої;
- кава, особливо розчинна.
Якщо симптоми спостерігаються регулярно, потрібно звернутись до лікаря, щоб він дослідив їх причини та за необхідності призначив лікування.
Чому виникає печія після прийому їжі
Всі органи травної системи людини мають працювати злагоджено. Коли відбувається збій, організм сигналізує неприємними симптомами. Наприклад, коли в шлунок потрапляє забагато їжі, або вона занадто важка, він не може все перетравити. Печія після їжі в даному випадку є реакцією організму на збільшення виділення шлункового соку, який містить велику кількість соляної кислоти. При цьому печія не є захворюванням чи патологією. Це лише симптом того, що шлунковий сік потрапляє в стравохід, сфінктер якого в свою чергу, не справляється з тиском.
Здоровому організму поодинокий випадок печії нічим не загрожує. Але якщо неприємні симптоми повторюються, варто звернутись до лікаря, щоб він виключив захворюваннях шлунково-кишкового тракту:
- гастрит;
- виразкову хворобу;
- рефлюксну хворобу.
Діагностика захворювань, симптомом яких може бути печія, включає антацидний тест. Він дозволяє підтвердити або спростувати наявність рефлюксної хвороби. Також обов'язково потрібно здати аналізи крові та калу, дослідити кислотність шлункового соку та зробити ендоскопічне обстеження.
Часто після їжі печія турбує вагітних жінок. Через те, що плід давить на внутрішні органи, вони зміщуються та стискаються. Внутрішньочеревний тиск збільшується і їжа разом із шлунковим соком, потрапляє в стравохід. Схожі причини печії після їжі можна відзначити і у людей з надлишковою вагою. Печія при цьому може супроводжуватись:
- повітряною відрижкою;
- приступами кашлю;
- відчуттям гіркоти та кислоти в роті.
Симптоми досить неприємні, тож потрібно їх позбуватись.
Допомога при печії після їжі
Швидко усувають симптоми препарати антациди. Вони містять речовини, які нейтралізують соляну кислоту та пригнічують печію. Жувальні таблетки Ренні містять комбінацію магнію карбонату і кальцію карбонату. Потрапляючи в стравохід, вони за хвилини нейтралізують надлишки кислоти. А людина в цей час відчуває значне полегшення від печії. Можна обирати м’ятні, ментолові або апельсинові жувальні таблетки на свій смак. Ренні можна приймати для позбавлення від періодичних приступів печії, так і в комплексі з іншими лікувальними засобами.
*Реклама лікарських засобів. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися із лікарем та ознайомитися з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Реєстраційні посвідчення МОЗ України: Ренні з ментоловим смаком, №24 UA/7798/01/01 від 22.12.2017; Ренні з апельсиновим смаком, №24 UA/7799/01/01 від 08.11.2017; Ренні без цукру, м'ятні №24 UA/6025/01/01 від 31.01.2017