Яблучний кальвадос: бренді, яке не може не сподобатися

Дата: 29.02.2024 12:54

Якщо Шотландія та Ірландія є місцем народження віскі, то Франція славиться менш міцними напоями: винами та шампанським. Але й у французів є напої із високим вмістом спирту: це, звісно, коньяки та ще один представник родини бренді — кальвадос. Попри невелику кількість інгредієнтів, він характеризується багатою гамою смаків.

Що таке кальвадос

Майже напевне ви чули це слово, але чи доводилося вам дегустувати цей напій? Якщо ні, то ви багато втратили. Технологія виготовлення кальвадосу багато в чому споріднена із виробництвом бренді, але замість винограду тут у якості сировини використовуються яблука. Власне, його і вважають яблучним різновидом бренді, і багато виробників прямо вказують про це на етикетці. За стандартної міцності 40% він п’ється легко, без відчуття гіркоти та терпкості. Тільки приємна кислинка, із нотками фруктів та ароматом східних спецій, квітів та меду.

Класифікація

Як і коньяки, кальвадоси класифікують за строком витримки. Зазвичай, напій дозріває в бочках з-під фруктових спиртів. Які, в свою чергу, отримують із яблучного соку. Після зброджування виходить сидр, який підлягає дистиляції, за дотримання класичної технології — подвійній. Перед розливанням у пляшки кальвадос купажують для отримання оригінальних смаків. Розрізняють такі різновиди напоїв:

  1. Молоді, зі строком витримки до 2 років. Це, зазвичай, Calvados світло-жовтого кольору з доволі різким смаком. Аналог бренді трирічної витримки, який можна розпізнати за написами Fine, Trois pommes (три яблука) або Trois étoiles (три зірки).
  2. Кальвадоси середньої витримки (до 3 років) трохи темніші, але теж із різким смаком, у якому відчуваються нотки дуба. Позначаються як VS, Reserve або Vieux.
  3. Пляшки із витримкою до 4 років маркуються написами VO або Vieille Reserve, п’ятирічні — VSOP.
  4. Зрілі кальвадоси витримуються не менше 6 років, вони мають привабливий яскраво-бурштиновий колір та найбільш багатий спектр смаків (яблуко, кава, ваніль, шоколад, смажений мигдаль, східні спеції). Позначаються як XO, Extra чи Napoleon, можуть зустрітися написи Age Inconnu або Hors d’Age із точним вказанням строку витримки, такий Кальвадос в Україні може мати цінник із трьома нулями.

Як пити кальвадос

Це напій, який потрібно смакувати невеликими ковтками. Сомельє навіть радять розтягувати дегустацію однієї чарки на 40 хвилин, хоча це, звісно, перебір. І ще одна порада: охолоджувати його не потрібно, навпаки, перед дегустацією варто потримати трохи бокал у долонях. І ніякого льоду! Що стосується посуду, то це має бути невелика чарка із тонкою довгою ніжкою, «пузатою» основою та завуженим верхом. Вважається, що саме такий посуд зберігає всі ароматичні та смакові властивості яблучного бренді. Наповнювати його потрібно на третину, не більше. Якщо ви придбали пляшку кальвадосу в маркеті алкогольних штук МАУДАУ, пам'ятайте, що розбавляти напій не потрібно, заїдати також. Хоча тут можливі варіанти, найбільше пасують до нього десерти, усі різновиди сирів та й м'ясні страви також.